Miód lipowy

Miód lipowy posiada piękny lipowy , delikatny zapach, i kolor herbaciany. W smaku jest dość ostry. Zawiera olejki eteryczne, kwas askorbinowy, składniki przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Jest dobry przy przeziębieniach,schorzeniach oskrzeli, kaszlu, zatok, działa bowiem rozgrzewająco.Działa także dobrze przy rekonwalescencji i w stanach osłabienia . Ma też właściwości odstresowujące.

Miód lipowy jest bardzo cenną substancją odżywczą   i leczniczą. Jest stosowany w medycynie naturalnej od setek , a nawet tysięcy lat. Dzięki temu, iż miód składa się z około osiemdziesięciu procent cukrów prostych, jest bardzo dobrze przyswajalny w organizmie człowieka.  Miód zawiera witaminy i dużo różnego rodzaju mikroelementów ,węglowodany, białko, substancje bakteriobójcze, takie jak inhibina.  Praktycznie każdy rodzaj miodu dobry jest przy wszelkich  schorzeniach układu krążenia, układu oddechowego,  gardła.   Miód zalecany jest pryz chorobach serca, wątroby, anemii, złej przemianie materii i w wielu innych przypadkach  osłabienia ogólnego organizmu. Szczególnie miód lipowy  jest wspaniały wleczeniu  wszelkiego rodzaju przeziębień. Miód pomaga też przy nadmiernym stresie

Be Sociable, Share!