Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli ma wyjątkowe właściwości odżywcze . Wynika to z jego bardzo bogatego składu chemicznego. W pyłku pszczelim zidentyfikowano ponad 250 różnych związków chemicznych, wśród nich witamin, rutyny, olejków eterycznych, minerałów, białek, tłuszczy, inhibiny mające j właściwości bakteriobójcze i antybiotyczne, hormonów, enzymów, węglowodanów, kwasów organicznych i wiele innych.

Pyłek pszczeli zawiera między innymi potas, magnez, fosfor, wapń, krzem, żelazo, mangan, cynk i można by było tak długo wypisywać. Jest wręcz skarbnicą i źródłem zdrowia i urody.

Ma właściwości odtruwające, antydepresyjne, odżywcze , wzmacnia apetyt i reguluje środowisko układu pokarmowego,reguluje przemianę materii, wzmacnia organizm, szczególnie polecany osobom starszym, dzieciom, osłabionym praca i wysiłkiem fizycznym i umysłowym, ma właściwości przeciwmiażdżycowe, reguluje trawienie, poprawia wzrok, podnosi odporność organizmu. Pyłek kwiatowy zawiera również szereg ważnych witamin dla organizmu człowieka. Witaminy A, witaminę młodości E, PP, witamy z grupy B i jest chyba najbardziej wartościowym odżywczym produktem roślinnym dostępnym w naturze.