Miód gryczany
Miód gryczany posiada kolor bursztynowy, ciemno herbaciany, lub lekko brązowy. Posiada silny zapach gryki i smak dość ostry i piekący. Zawiera dużo witamin i mikroelementów, szczególnie magnezu. Miód jest bardzo zdrowym produktem naturalnym , który powinno się stosować w naszej kuchni o wiele częściej, niż jest to obecnie, właśnie ze względu na witaminy i występujące w nim naturalne mikroelementy, potrzebne do zdrowego rozwoju organizmu.
Miód składa się z osiemdziesięciu procentów cukrów prostych, jest bardzo dobrze przyswajalny dla organizmu człowieka. Zawiera też węglowodany, substancje bakteriobójcze. Prostym sposobem na wprowadzenie miodu do naszej diety i kuchni jest zastąpienie miodem cukru, słodzenie miodem herbaty , lub dodawania go do wypieku ciast czy przygotowywania deserów. Miód gryczany używany jest szczególnie przy chorobach układu krążenia, miażdżycy, osłabienia koncentracji i pamięci.
Miód gryczany szczególnie nadaje się do wyrobu miodów pitnych. Dzięki temu, iż posiada dużą zawartość kwasów, fermentacja miodu przebiega szybko i prawidłowo. Alkohol ma wtedy silny aromat i specyficzny, ostry smak . Dzięki kwiatom gryki, miód pitny ma właśnie ten cudowny, lekko pikantny smak.