Miód rzepakowy

Miód rzepakowy jest barwy jasnożółtej, o słodkim smaku z dodatkiem gorzkiego posmaku, lekkiej goryczki. Rzepak jest rośliną uprawianą w naszym klimacie głównie do produkcji olejów , czy pasz dla zwierząt.Kwitnie bardzo pięknie, żółtymi kwiatami.

Często przejeżdżając koło pól widzimy właśnie te piękne, żółte dywany z kwiatów rzepaku. Miód rzepakowy jest bardzo popularnym w Polsce. Łatwo go poznać po tym , iż jest w płynnym stanie, o bardzo jasnym kolorze. Bardzo szybko się krystalizuje i wtedy przybiera bardzo jasną, kremowa barwę. Zawiera dużo aminokwasów, witamin i olejków eterycznych.

Posiada bardzo duże właściwości detoksykacyjne, pomaga wątrobie odtruwać organizm i usprawnia prace pęcherzyka żółciowego i żołądka, leczy wrzody żołądka. Pomaga tez w pracy nerkom i drogom moczowym. Pomocny jest w infekcjach tych organów. Miód rzepakowy poleca się w stanach wyczerpania organizmu, czy przy długotrwałym wysiłku fizycznym i umysłowym. Wzmacnia prace serca. Rozszerza naczynia wieńcowe serca. Obniża cieśninie tętnicze krwi i uzupełnia niedobór potasu potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania serca. Jak każdy miód, dobry jest we wszelkiego rodzajach infekcji dróg oddechowych, przeziębieniach.

Be Sociable, Share!