Miód akacjowy
Miód akacjowy posiada bardzo jasny kolor, wręcz biały lub kremowy i bardzo przyjemny zapach kwiatów akacji. W smaku nie szczególnie dobry, trochę mdły ale słodki. Miód używany jest od wieków w medycynie , kosmetyce i kuchni. Jest bowiem bardzo cenną substancją odżywczą i ma silne właściwości lecznicze, jest niczym naturalny antybiotyk. Jest tez bardzo dobrze przyswajalny dla organizmu człowieka.
Miód akacjowy zawiera dużo olejków eterycznych i śluzów dobrze osłaniających układ pokarmowy. Miód zawiera węglowodany, białko, substancje bakteriobójcze, witaminy i bardzo dużo różnego rodzaju mikroelementów. Jest świetny przy schorzeniach układu krążenia, układu oddechowego, zapaleniach gardła. Miód zalecany jest przy chorobach organów, anemii, złej przemianie materii i w wielu innych przypadkach osłabienia ogólnego organizmu. Bardzo często używany jest przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach i zapaleniach dróg oddechowych. Miód akacjowy jest dobry przy zaburzeniach układu trawiennego w przypadku zgagi i nadkwasoty.
Miód pomaga też przy nadmiernym stresie i wyczerpaniu fizycznym organizmu. Polecane jest by stosować miód zamiast cukru do słodzenia napojów.