Miód koniczynowy

Miód koniczynowy powstaje z dwóch rodzajów koniczyny. Z koniczny białej, wtedy posiada jasny złocisty kolor i ma dość łagodny, słodki smak,oraz z koniczyny czerwonej i ma wtedy odcień łososiowy i jest lekko kwaskowaty w smaku, oraz może być trochę piekący, w zależności czy jest tylko z czerwonej koniczyny, czy z domieszką innych nektarów.

Jest miodem dość rzadko spotykanym. Zapach miodu przypomina zapach kwiatów koniczyny, jest dość delikatny w porównaniu z zapachami innych miodów, na przykład gryczanym. Miód koniczynowy zawiera sporo glikozydów, alkaloidów, witamin.Bardzo długo się krystalizuje.Ma działanie uspokajające, zalecany jest dla osób chcących odreagować stres.Ma właściwości wykrztuśne i moczopędne.

Miód koniczynowy polecany jest głównie przy wyczerpaniu nerwowym oraz przy anemii i dla osób gorączkujących, przechodzących różne infekcje.Miód jest chyba najzdrowszym produktem naturalnym , powinno się go jak najczęściej stosować w naszych domach, niż robi się to obecnie.Bardzo prostym sposobem na wprowadzenie miodu do naszej diety,jest zastąpienie białego cukru właśnie miodem. Słódźmy miodem herbatę ,kawę,dodajmy miodu do wypieku ciast, przyrządzania deserów, sałatek.