Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy zbierany jest z różnych ziół i kwiatów . Najczęściej jest ciemnego koloru, jasnobrązowego i ma lekko kwiatowy zapach. Działa dobrze w walce z alergią i anemią, problemach ogólnego osłabienia organizmu, niedożywienia, rekonwalescencji po chorobie, reguluje ciśnienie krwi, dodaje energii.

Miód wielokwiatowy zawiera mnóstwo witamin i dużo różnego rodzaju mikroelementów ,węglowodanów, białko, substancje bakteriobójcze takie jak inhibina, działająca jak naturalny antybiotyk.  Praktycznie każdy rodzaj miodu pomaga przy wszelkich schorzeniach układu krążenia, układu oddechowego, gardła. Miód zalecany jest pryz chorobach serca, wątroby, złej przemianie materii i w wielu innych przypadkach  osłabienia ogólnego organizmu.

Miód wielokwiatowy pszczoły pozyskują z letnich kwiatów, kwitnących koło czerwca i lipca. Miód ten ma bardzo słodki smak i jego smak zależny jest od rodzaju kwiatów użytych przez pszczoły przy zbieraniu nektaru.  Miód zalecany jest osobom w każdym wieku, a szczególnie osobom starszym z wieloma już schorzeniami, często reumatycznymi czy z układu krążenia, oraz dzieciom , u których podejrzewa się alergie lub astmę oskrzelową.